Algemeen

De cv monteur legt elke cv op de gewenste plek aan

Als cv monteur heb je een heel veelzijdig beroep. Je komt bij veel mensen thuis en je hebt iedere dag een nieuwe dag vol uitdagingen. Aan het einden van de dag hoop je dat de mensen bij wie je bent geweest weer tevreden zijn geweest over het werk dat je voor ze hebt kunnen doen. Helemaal als het gaat om het aanleggen van een cv-installatie is het belangrijk dat je heel goed weet waar je dan allemaal mee bezig bent. Maar wat is een cv monteur en waar houdt deze zich dan voornamelijk mee bezig?

Wat is een cv monteur?

Een cv monteur is een monteur die zich bezig houdt met het installeren van cv-ketels. Ook kan een cv monteur reparaties, onderhoud en service bieden voor de cv-installatie. Als cv monteur ga je dus bij mensen langs voor bijvoorbeeld het aanleggen van een cv-installatie.

Hoe kun je cv monteur worden?

Wanneer je cv monteur wil worden zijn er verschillende mogelijkheden om dat te kunnen bereiken. Je zou hiervoor de Mbo-opleiding Servicemonteur installatietechniek of eerste monteur service en onderhoud werktuigkundige kunnen volgen.

Bij deze opleidingen leer je niet alleen om cv-installaties aan te leggen, maar je leert er ook meer over water-, gas- en luchtinstallaties. Als je je diploma hebt weten te behalen kun je aan de slag gaan als allround servicemonteur. Als je je alleen wil richten op de cv-installatie, dan zou je ok de cursus cv monteur kunnen volgen.

Wat zijn de taken van een cv monteur?

Een cv monteur houdt zich bezig met allemaal verschillende zaken als het gaat om de cv installatie. Hier hoort dan ook een takenlijst bij. De taken die het meest worden uitgevoerd door een cv monteur zijn als volgt:

·        Het lezen van technische tekeningen

·        Het installeren en aansluiten van verwarmingssystemen en de daarbij behorende leidingen

·        Het repareren van cv-ketels en het vervangen van de onderdelen van de verwarming

·        Het uitvoeren van controles

·        Het oplossen van problemen en storingen aan de cv-installatie

Wat zijn de voordelen van het beroep als cv monteur?

Als cv monteur heb je een vrij beroep. Dat wil zeggen dat je over het algemeen niet de hele dag op een plek aanwezig zal zijn. Behalve wanneer je bezig bent met het aanleggen van een hele nieuwe cv-installatie. Dat neemt natuurlijk wat meer tijd in beslag.

Als cv monteur kom je dus op veel verschillende plaatsen en je komt bij veel verschillende mensen thuis. Je ontmoet dan ook heel veel verschillende mensen. Ook is geen enkele opdracht hetzelfde. In ieder probleem schuilt een uitdaging. Waar jij dan mee aan de slag mag gaan.

Het kan voorkomen dat je samen met een collega naar een klus toe moet gaan, maar over het algemeen zul je helemaal zelfstandig aan het werk zijn. In de ochtend krijg je dan je opdracht(en) door voor die dag en je kan helemaal je eigen gang gaan. Aan het einde van de dag verstuur je alle onderhoudsbonnen digitaal en zit je werkdag erop.

Dit vind je misschien ook leuk...