eikenvloer
Vloeren

Duurzame vloer? Kies voor een eikenhouten parketvloer

Ben je op zoek naar een nieuwe vloer? En vind je het belangrijk om voor een duurzame vloer te kiezen? Dan raden we je aan om de aanschaf van een eikenhouten parketvloer te overwegen. In dit artikel vertellen we je alles over de voordelen van een eikenhouten vloer en waarom het een duurzame vloerkeuze is.

Waarom is een eikenhouten vloer duurzaam?

Een eikenhouten vloer is sterk en kan bij goed onderhoud een leven lang mee gaan. Daardoor hoef je dus maar één keer een vloer aan te schaffen. Dit voordeel biedt geen enkele andere vloersoort.

Bovendien is eikenhout een hernieuwbaar natuurproduct. Als het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen is een eiken parketvloer één van de meest duurzame vloersoorten die je kunt kiezen.

Wat zijn de voordelen van een eikenhouten parketvloer?

  • Eikenhout kan goed worden bewerkt, daardoor kun je het voor alle legpatronen gebruiken.
  • Eikenhout heeft een tijdloze uitstraling en kan met vrijwel alle interieurstijlen worden gecombineerd. 
  • Eiken heeft een lage RC-waarde, daarom kun je eiken parket goed combineren met vloerverwarming.
  • Eiken is niet goedkoop, maar wel relatief scherp geprijsd als je het met andere houtsoorten vergelijkt.

Eikenhouten vloer en vloerverwarming

We benoemde net al even dat eikenhout op vloerverwarming kan worden gelegd. Dit geldt alleen voor eiken lamelparket. Lamelparket is een gelaagde houten vloer. De onderlaag is meestal opgebouwd uit kruislings verlijmd watervast berken multiplex. De toplaag bestaat uit enkele millimeters massief eikenhout.

De opbouw van lamelparket zorgt ervoor dat de vloer nauwelijks gereageerd op schommelingen in het luchtvochtgehalte of de temperatuur. Daardoor is de toepassing op vloerverwarming mogelijk. Bij een vloer die geheel van massief eiken is gemaakt, is de combinatie met vloerverwarming niet mogelijk.

Vele afwerkmogelijkheden

Eikenhouten parket kan worden afgewerkt in vrijwel iedere gewenste kleur. Door de vloerdelen met natuurlijke olie met kleurpigmenten te behandelen krijgt de vloer zijn kleur. Je kunt de kleur van de vloer veranderen door de vloer te laten schuren en vervolgens met een andere kleur af te laten werken. Dit unieke voordeel van houten vloeren kan geen enkele andere vloersoort bieden.

Legpatronen

Eikenvloeren kunnen in vrijwel alle populaire legpatronen worden gelegd. Van de visgraat vloer tot de Hongaarse punt en de traditionele plankenvloer. Ons advies is om alleen de vloer zelf te leggen als je voor het plankenpatroon hebt gekozen. Alle andere legpatronen vereisen vakmanschap om te leggen.

Waarom niet voor laminaat of pvc kiezen?

Laminaat en pvc vloeren zijn een stuk minder duurzaam dan eiken lamelparket. Mits het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde Europese bossen. In laminaat en pvc zit immers kunststof verwerkt. 

Bovendien kunnen er bij pvc vloeren, met name bij goedkopere vloeren, giftige stoffen vrijkomen. En doordat je laminaat en pvc vloeren ongeveer iedere 10 jaar moet vervangen, belast je het milieu veel meer dan wanneer je één keer een eiken parketvloer voor het leven koopt.

Dit vind je misschien ook leuk...