Duurzaam wonen

Hoeveel kan ik hoger bieden dan de vraagprijs?

Hoger bieden dan de vraagprijs is de norm van 2021 en zal ook de norm zijn in 2022 en 2023.

Hoeveel moet je overbieden op een huis? Het bedrag dat je hoger kan bieden is afhankelijk van de overwaarde huidige woning, de marktwaarde van het huis dat je wil kopen en het eigen geld.

Voorbeeld van overbieden

Stel jullie kunnen op inkomen € 400.000 lenen en de overwaarde oude woning bedraagt € 100.000,-.  Je ziet een huis te koop staan voor € 450.000,-. In principe kan je dan een hoger bod doen van € 500.000,-.

Dit bod is ook weer afhankelijk van de marktwaarde van te koop staande woning. Stel dat de marktwaarde, ook wel taxatiewaarde genoemd, slechts € 350.000,- bedraagt?  In dit geval kan je slechts € 450.000,- bieden.

Maximale hypotheek is nooit hoger dan de marktwaarde, dus € 350.000,-. Heb je dus € 100.000,- overwaarde dan stopt je bod bij € 450.000,-. Let goed op en weet dat de vraagprijs op Funda helemaal niets te maken heeft met de taxatiewaarde.

Hoe weet ik taxatiewaarde

Overbieden kan je alleen als jij de taxatiewaarde weet van je droomhuis. Lexwonen heeft alles onder één dak zodat binnen 24 uur een indicatie van de taxatie bekend is.

Tegenwoordig krijg jij na de bezichtiging een paar dagen de tijd om te bieden. Het hoogste bod en de beste voorwaarden voor de verkoper krijgt de woning.

Biedcertificaat brengt uitkomst

Door biedcertificaat mee te leveren aan de verkopend makelaar is het geheel transparant hoe jij hoger hebt kunnen bieden. Ook de voorwaarden staan vermeld. Verkopend makelaars vinden niet alleen een hoger bod belangrijk maar ook hoe jij tot dat bod bent gekomen.

Tot slot de BKR

Woningwaarde bekend en je maximale hypotheek op inkomen bekend? Ga ook naar bkr.nl. Ongeveer 6 keer de som van de bedragen kan je minder lenen. Dat betekend dat hoger bieden lastig wordt als er geen financiële ruimte is.

Dit vind je misschien ook leuk...