Algemeen

Hoe kies je de juiste tegels voor jouw keuken? 

Tegels voor een keuken uitzoeken is voor vele mensen een enorme klus. Er zijn veel dingen waar je rekening mee moet houden. Welk formaat tegels? Welke kleur? Wat voor soort materiaal? Daarnaast natuurlijk de kosten van de tegels. Daar komt bij dat een type tegel uitzoeken, met zoveel verschillende keuzes nogal verwarrend kan zijn. De tegels die je kiest voor een keuken kunnen de hele sfeer van je keuken bepalen en wanneer je de verkeerde tegel hebt uitgekozen, dan is het moeilijk om die fout door de vingers te zien, wil je ooit nog gaan eten.  

De stijl van de keukentegel bepaalt de stijl van het huis 

Elk type keukentegel geeft een andere uitstraling af aan niet alleen de keuken zelf, maar ook de woonkamer en zeg maar gerust het hele huis. Het is daarom handig om een moodboard of collage te maken van ideeën en sferen die je leuk vindt en wat je wilt laten terugkomen in je huis. Wanneer je bijvoorbeeld industrieel leuvindt, kan je het best kiezen voor beton en antraciet, donkere kleuren qua tegels. Wil je meer een warme en ontspannen sfeer in je keuken creëren, dan kan je kiezen voor lichtere kleuren en mozaïektegels. Dit geeft namelijk het gevoel af in een sauna te zijn. Wat ook steeds meer in optrek komt, is de mediterrane sfeer die je vaak in Marokko of Spanje ziet. Deze kenmerkt zich door bijzondere patronen en kleuren. Als je een stijl hebt gekozen die je terug wilt laten komen, kan je hier je volledig op focussen en de wandtegels van de keuken hieraan koppelen. 

Punten waar je op moet letten bij het kopen van de juiste keukentegels  

  • Stel van tevoren een budget in.Het is zo dat de kosten snel kunnen oplopen bij het kiezen van de juiste tegels. Daarom moet je goed nagaan wat je eraan wilt uitgeven en hoeveel dat ongeveer moet gaan kosten. 
  • Kijk naareventuelebijzonderheden van de keuken. Wanneer je keuken recht en plat is, kan je makkelijk elk soort tegel ertegen aan plakken. Echter zijn veel keukens niet zo en zijn de ruimtes steeds complexer aan het worden. Kijk daarom goed naar het materiaal die je uitkiest voor de keukentegels en overleg met een specialist of het mogelijk is om een bepaald type tegel te gebruiken. 
  • Denk om de slipweerstand. De slipweerstand is vaak hoog bij tegels die weinigoneffenheden hebben. Een voordeel hierbij is dat het makkelijk schoon kan blijven, omdat je geen last hebt van vuil die ertussen kan komen.De slipweerstand (R) ligt normaliter tussen de 9 en 13. Ga bij de gekozen keukentegels na wat de slipweerstand is en of dit geschikt is voor jouw keuken. 

 

Dit vind je misschien ook leuk...