Algemeen

Hoe stel je een eigen passende keuken samen? 

Een keuken uitzoeken is één van de moeilijkste dingen waar je door heen kan gaan. Een grote beslissing die niet in één keer genomen kan worden. De meeste mensen nemen hier zeker ruime tijd voor over en veranderen vaak hun mening naarmate de mogelijkheden voor keukens toeneemt. Daarnaast zorgt meer tijd ook vaak voor problemen. Want hoe meer tijd je neemt om een keuken uit te zoeken, hoe meer ideeën je krijgt en hoe slechter je uiteindelijk een beslissing kan nemen. Help, information overload!

Handgemaakte keuken samenstellen

Het handigst is om een keuken samen te stellen die alle punten bevat waar je voor zou kiezen. Maar een keuken samenstellen is niet een makkelijke opdracht. Een paar aandachtspunten waar je om moet denken bij het samenstellen van een passende keuken zijn hieronder vermeld.

Keukenopstellingen; kiezen voor U- L- of I- vorm

Voordat je kunt beginnen aan de punten als stijl en materiaal, moet je eerst kijken naar de indeling en vorm van de ruimte waar de keuken in moet worden geplaatst. Je kunt kiezen uit meerdere opstellingen en deze blijven maar toenemen. Een paar voorbeelden die het meest voor de hand liggen;

  • U-vorm: Een opstelling die bestaat uit drie rechte zijden en waar voldoende ruimte een must is. Natuurlijk kan deze opstelling ook worden gebruikt bij kleinere ruimtes. Een voordeel bij deze indeling is het handbereik van alles wat je nodig heeft in een keuken. Er is daarnaast ook veel opbergruimte en mogelijkheden zoals een kookeiland in plaats van een derde wand.
  • L-vorm: Bij deze opstelling is er één zijde langer dan de ander en deze kan ook los van de keuken staan. Door de grote ruimte kunnen meerdere mensen aanwezig zijn in de keuken en wordt er daarnaast optimaal gebruik gemaakt van de ruimte.
  • I-vorm: Hierbij is er één wand waar de keuken tegen geplaatst is. Deze opstelling komt vaak voor bij smalle keuken en zorgt voor veel loopruimte.

De bekendste keukenstijlen op een rijtje

Na de opstelling duidelijk te hebben kan je kiezen uit verschillende keukenstijlen. Deze worden veelal uitgebreid. De meest bekende zijn;

  • Landelijke keukens: Een landelijke keuken kenmerkt zich door een klassieke maar ook moderne uitstraling. Deze elementen worden gecombineerd en samen geven ze een authentieke sfeer aan de keuken.
  • Moderne keukens: Een keuken die modern is, heeft een strak design en bevat keukenapparatuur die het nieuwste van het nieuwste zijn. De oppervlakken zijn daarnaast bijna altijd glad en goed gelakt of geschuurd.
  • Industriële keuken: Wanneer een keuken robuust uitstraalt is het vaak een industriële keuken. Deze keuken bevat stoere elementen zoals staal of beton gecombineerd met huiselijke elementen zoals verschillende soorten planten.
  • Duitse keukens: Duitse keukens bevatten materialen en voorzieningen die kwalitatief hoog liggen. Strak design wordt gecombineerd met opvallende elementen zoals reliëf op tegels. De materialen komen dan ook vaak uit ons buurland, waardoor de kosten aanzienlijk lager liggen.
  • Houten keuken: Houten keukens geven vaak een knus en romantisch gevoel. Doordat hout vaak robuust is, geeft het de keuken daarnaast ook een robuust karakter. Ook wordt hout vaak in combinatie met duurzaamheid gebracht. Dat is het ook, want een houten keuken gat lang mee en er is weinig kan op beschadiging.

Keuken kiezen met keukenmateriaal kunststof

Dan aangekomen bij toch wel het lastigste punt bij het proces om een keuken samen te stellen; een passend materiaal uitkiezen. Want zowel moet het materiaal passen bij de stijl van de keuken, als bij de vorm van de keuken en uiteraard bij de persoon die de keuken uitkiest. Het meest gebruikte materiaal is kunststof. Een keuken van kunststof heeft als basis een mdf- of spaanderplaat. Hierover heen wordt nog een plaat van laminaat of melamine gelegd die extra bescherming en verharding geeft.

Kunststof keukens zijn er in verschillende soorten met verschillende platen. Je kan bijvoorbeeld kiezen uit hoogglans, kunststof ommanteld, ultra mat, gelakt, houtfineer en zo heb je er nog meer. Een voordeel van een kunststof keuken is dat het er allereerst strak en mooi uitziet, maar daarnaast ligt de prijs ook een stuk lager dan bijvoorbeeld een houten keuken.

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...