Geen categorie

Hoe vind je betaalbare woonruimte in Rotterdam?

Het vinden van woonruimte is lastig tegenwoordig. De huizenmarkt zit behoorlijk op slot en daardoor valt het tegen om een betaalbare woonruimte te vinden. Zeker in Rotterdam en andere grote steden kan dit flink tegenvallen. Betaalbare woonruimte is schaars en daarom is de vraag groter dan het aanbod. Het resultaat is dat je al snel met 20.000 mensen op 5.000 woningen aan het jagen bent. Daardoor heb je dus steeds het probleem dat je of met 80 mensen op een bezichtiging bent, of je onder dubieuze voorwaarden een veel te duur huurcontract aan moet gaan. Verre van ideaal. Maar hoe ga je een goede woning vinden? Een dak boven het hoofd is wel zo makkelijk, want bij je ouders wonen kan ook niet eeuwig. Wij helpen je een stuk op weg, zodat verhuizen Rotterdam een droom is die uit kan komen.

Doe je best om te zoeken en spread the word!

Een rondje Googelen is natuurlijk de eerste stap. Het probleem daarmee is echter dat jij dezelfde resultaten krijgt als iedereen en daarom staat ook iedereen op dezelfde goed vindbare bezichtigingen. Wanneer je de verborgen pareltjes van Rotterdam wil vinden heb je weinig aan Google. Een betere optie is om ook social media in te schakelen. Daar heb je bijvoorbeeld Facebookgroepen om een woonruimte in Rotterdam te zoeken. Daar worden mensen die een woning zoeken verbonden met mensen die een huis aanbieden. Daarbij kost het precies nul euro om even een berichtje te delen waarin je deelt dat je woonruimte zoekt in de omgeving Rotterdam. Baat het niet, dan schaadt het niet. Vaak zijn er mensen in je netwerk die wel iemand weten en jou aan diegene kunnen koppelen. Zo kun jij wel dat verborgen pareltje vinden. Het voordeel van mensen in jouw omgeving is dat ze het beste met je voor hebben en je dus niet zomaar aan de eerste de beste huisjesmelker zullen koppelen.

Wees kritisch op de prijs

Of je nu woonruimte wil kopen of huren. De prijs is belangrijk. Waarschijnlijk is het de grootste kostenpost op maandbasis dus wanneer je daar al een paar procenten van af kunt krijgen dan scheelt dat al snel een slok op de borrel. Hoeveel onderhandelingsruimte je hebt is natuurlijk afhankelijk van hoe hoog de nood is, maar je hoeft niet zomaar akkoord te gaan met iedere huur- of verkoopprijs. Doe altijd, voordat je naar een bezichtiging gaat, je onderzoek over hoe duur wonen in de buurt is en of die prijs redelijk is. Wanneer je weet waar je aan begint, kom je niet voor verrassingen te staan.

Waar houd je rekening mee bij het zoeken van een woning

Wanneer je op zoek gaat naar een woning dan kom je er vaak al snel achter dat een woning niet specifiek genoeg is. Wat voor een woning zoek je? Is bijvoorbeeld openbaar vervoer voor de deur een vereiste of moet er juist parkeermogelijkheid zijn? Moeten er bepaalde voorzieningen in de buurt zijn? Het is begrijpelijk wanneer je snel je huizenjacht af wil ronden, maar vaak wordt je daar op de lange termijn niet gelukkiger van. Je moet er immers toch gaan wonen en dat betekent dat je er je leven moet gaan leiden. Vraag je dus wel altijd eerst even af hoe jouw woning eruit komt te zien wanneer je ergens gaat wonen en of dat het beste scenario is voor jouw leven met jouw budget of dat een andere woning wellicht beter zou zijn.

Woning delen met anderen?

Een andere goede optie is natuurlijk om een woning te delen met anderen. Wanneer je immers iemand hebt om een woning mee te delen dan moet je weliswaar je huis delen, maar is je budget wel 2 keer zo hoog. Zo wordt de keuze die je hebt in Rotterdam wel een stuk groter. Lang niet iedereen zit hier op te wachten, maar het is een optie die je tegenwoordig zeker niet moet uitsluiten. Met een goede vriend, of een collega die ook een woning zoekt, zou je de handen ineen kunnen slaan. Wanneer je dat doet is het wel belangrijk om eerst duidelijke afspraken te maken en open en eerlijk te communiceren, anders kan een vervelend scenario zomaar werkelijkheid worden.

Begin op tijd

Het belangrijkste is om altijd oren en ogen open te houden wanneer je op zoek bent naar woonruimte. Dat doe je vanaf het begin en wacht dus niet af tot het laatste moment. Dan moet je namelijk met alles akkoord gaan of zelfs urgentie aanvragen. Zorg er dus voor dat je altijd bezig bent. Uiteindelijk zal je inspanning worden beloond met een mooie woning in Rotterdam.

 

 

Dit vind je misschien ook leuk...