oude kabels
Bouw

Oude kabels inleveren: welke soorten kabels leveren geld op?

Bij een metaalhandel kun je verschillende soorten kabels inleveren voor recycling. Dit levert je zelfs geld op. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende kabelsoorten die wij innemen.

PVC kabels

PVC kabels, ook wel YMvK-kabels genoemd, hebben een buitenmantel van PVC en een kern van koper. Deze kabels worden veelal gebruikt voor het aanleggen van nieuwe elektriciteitsvoorzieningen in bijvoorbeeld huizen en bedrijfspanden. Ze worden daarom ook wel installatiekabels genoemd. Omdat er koper in de kabels is verwerkt, zijn PVC kabels waardevol voor recycling. Bij een scheiden we het koper van het plastic door middel van moderne machines. Dit levert een zuiver product op dat weer kan worden omgesmolten tot nieuw materiaal, zoals nieuwe installatiekabels. Bij goede metaalhandel ontvang je een prima prijs voor jouw oude PVC kabels. Wil je weten wat jouw oude kabels precies opleveren? Informeer eens via Oudmetaalhandel.nl voor de beste prijs!

Datakabels

Datakabels hebben een kern van koper en een buitenmantel van PVC. Omdat het percentage koper in deze kabels meestal lager is dan in PVC kabels, ligt de prijs voor deze kabels iets lager. Datakabel is een breed omvattende term voor kabels die worden gebruikt voor dataoverdracht. Denk hierbij aan internetkabels, netwerkkabels, telefoonkabels en USB-kabels. Het is belangrijk dat de kabels zonder stekkers worden aangeleverd om aan de juiste kwaliteitseisen te voldoen. Kabels met stekkers worden apart verwerkt en leveren ongeveer 50% van de prijs op. Bij recycling worden de koperen draden uit de kabels gescheiden door middel van een shredder.

Pelkabels

Pelkabels hebben dezelfde kenmerken als PVC kabels, maar het percentage koper in deze kabel is een stuk hoger. Pelkabel heeft een koperpercentage van minimaal 60%. Door het hoge koperpercentage is het rendabel om de kabel te pellen met behulp van een kabel-pelmachine. Kenmerkend voor deze soort kabel is dat de diameter een stuk groter is dan die van PVC kabels. De diameter van pelkabel is vaak minimaal 3cm. Doordat het koperpercentage in pelkabel hoog is, levert deze soort meer geld op.

Grondkabels

Grondkabels worden onder de grond gebruikt voor het aanleggen van bijvoorbeeld elektriciteit, telecommunicatie en internet. Ze worden gebruikt om energie en signalen te verplaatsen. Grondkabels hebben een kern van koper of aluminium en vaak een mantel van lood en ijzer. Het percentage koper in grondkabel is lager dan in normale (plastic met koper) elektriciteitskabels. Het koperpercentage in grondkabels ligt doorgaans tussen de 15 – 25%. Omdat er veel verschillende soorten grondkabels zijn met afwijkende koperpercentages, is de prijs van oude grondkabels afhankelijk van het soort kabel.

Dit vind je misschien ook leuk...