Duurzaam wonen

Interieur op maat: voordelen, kosten en mogelijkheden

Yes! Jij neemt binnenkort de sleutels van je nieuwe huis in ontvangst en bent al hard op zoek naar nieuw meubilair. Alleen… Datgene wat jij zoekt zit er net niet tussen. Het is elke keer net niet de juiste kleur, afmeting of materiaal. Gelukkig kan je ontzettend veel meubels gewoon op maat laten maken. Zo weet je zeker dat het past én dat jij er blij mee gaat zijn. Kan niet beter, toch? In deze blog leggen we je alles uit over houten meubels op maat laten maken.

Voor wie zijn houten meubels geschikt?

Houten meubels zijn eigenlijk geschikt voor in elk interieur, zelfs voor in kantoorpanden, hotels en restaurants. Hout is tijdloos en kan in allerlei vormen worden gemaakt, waardoor het altijd passend in de omgeving zal zijn.

Verschillende houtsoorten

Er is niet maar één houtsoort waar houten meubels standaard van worden gemaakt. Elke houtsoort heeft zijn eigen kenmerken en elke houtsoort ziet er natuurlijk anders uit. De ene houtsoort is wat rustiger om te zien dan de ander. Het is maar net welke houtsoort jou aanspreekt én welke binnen jouw budget past. Verschillende houtsoorten hebben ook verschillende prijskaartjes.

Nu is het wel zo dat bepaalde houtsoorten zich iets meer lenen voor bepaalde meubelstukken. Zo worden kasten en tafels vaak gemaakt van eikenhout: dit is makkelijk te bewerken en kleuren en heeft minimale kansen op vervorming of scheuren. Notenhout en teak zijn ontzettend sterke houtsoorten, maar zijn allebei iets lastiger te bewerken en kleuren. Deze houtsoorten moet je dus al mooi vinden zoals ze zijn. Deze twee soorten worden vaak gebruikt voor tafels en kasten. Mangohout is een minder sterke houtsoort en heeft een erg eigen natuurlijke look. Het is erg kwetsbaar hout dat makkelijk kan vervormen of scheuren en het is gevoelig voor zonlicht. Hierdoor is mangohout een goedkopere houtsoort dan andere houtsoorten.

Een erg makkelijk te bewerken houtsoort is MDF. Deze houtsoort groeit natuurlijk niet zo aan bomen en heeft niet de mooie typische houtlook met noesten, kleur- en structuurverschillen. Het is wel een houtsoort die makkelijk te kleuren is. Hierdoor is ‘ie perfect voor meubels die worden geverfd of in hoogglans worden gezet, zoals slaapkamerkasten of hoogglansmeubels. MDF heeft een zeer aangename prijs, maar moet dus altijd nog worden afgewerkt. 

Mogelijkheden op maat gemaakte meubelen

De mogelijkheden voor op maat gemaakte meubelen zijn nagenoeg eindeloos. Van op maat gemaakte slaapkamerkasten die worden ingebouwd, tot houten keukenkastjes en zelfs houten epoxy tafels. Deze houten tafel epoxy zijn de laatste jaren ontzettend populair geworden. Het zijn vaak boomstamtafels met stroompjes epoxy er doorheen. Epoxy kan transparant zijn, maar kan ook een kleurtje hebben. Je kunt zelfs spulletjes in de epoxy vastzetten, zoals schelpen of figuurtjes.

Wanneer je ervoor kiest om houten meubelen op maat te laten maken, verdiep je dan altijd goed in door wie je dit laat doen. Houten meubels moeten met de juiste zorg worden gemaakt, om te voorkomen dat het hout uiteindelijk gaat scheuren of vervormen. 

Houten meubels onderhouden

Afhankelijk van de verf, lak of olie waarmee het houten product is afgewerkt, kan een houten meubel onderhoudsvrij zijn, of juist veel onderhoud vergen. Let hier dus op bij het kiezen van een houtsoort en bewerking.

Dit vind je misschien ook leuk...