Bouw

Wanneer is het tijd voor een dakrenovatie?

Heb je net een nieuwe woning gekocht, maar is het dak toe aan vervanging? Of heb je al een tijdje last van vervelende lekkages op zolder? Het laten renoveren van een dak is geen alledaagse klus, maar in sommige gevallen is het noodzakelijk. De dakbedekking heeft namelijk wel degelijk een levensduur en als deze bereikt is, is het tijd voor een renovatie. In dit artikel vertellen je wanneer een dakrenovatie nodig is en wat het ongeveer kost. 

Wanneer is een dakrenovatie noodzakelijk?

In sommige gevallen is het noodzakelijk om voor een dakrenovatie te kiezen, maar wanneer kun je een dak laten renoveren?

  • Als er een lekkage op zolder is ontstaan, waarbij er vocht via het dak binnenkomt
  • Dakbedekking is verouderd
  • Als meerdere dakpannen zijn verschoven
  • Wanneer er vocht in de dakconstructie is gekomen
  • Bij houtrot

Bij de genoemde situaties is het belangrijk dat je snel in actie komt. Als je te lang wacht met een dakrenovatie kan dit ervoor zorgen dat het hele dak moet worden vervangen. En dit kost uiteraard meer geld dan een renovatie. 

Moet ik rekening houden met vergunningen? 

Is je dak toe aan vervanging? Dan is het belangrijk dat je met een aantal dingen rekening houdt. Veel mensen vragen zich af of ze een vergunning nodig hebben voor de renovatie. Als je alleen de dakbedekking laat renoveren of vervangen heb je geen vergunning nodig. Wil je wijzigingen laten aanbrengen aan het dak? Dan zul je hier in de meeste gevallen wel een vergunning voor moeten aanvragen bij de gemeente. 

Dus wil je bijvoorbeeld je dak laten isoleren, maar moet je hiervoor de draagconstructie aanpassen? Dan zul je een vergunning moeten aanvragen. 

Wat kost een dakrenovatie? 

Nu ben je vast ook benieuwd naar de kosten van een dakrenovatie. De kosten hangen uiteraard af van het materiaal en de vierkante meters. Bovendien is het renoveren van een plat dak voordeliger dan het renoveren van een hellend dak. Ga vooral niet zelf aan de slag, maar schakel een gecertificeerd bedrijf in. De vakmensen van DakXL zijn gespecialiseerd in renovaties van alle soorten daken. Bovendien is het team hulp bij het aanvragen van subsidies en vergunningen, wel zo makkelijk. 

Dit vind je misschien ook leuk...