zonnepanelen
Duurzame energie

5 feiten en fabels over zonnepanelen

Tegenwoordig kun je bijna geen dak in Nederland meer zien of er zitten wel zonnepanelen op. Tegenwoordig is het zelfs zo, dat er meer dan één miljoen huizen zijn voorzien van één of meerdere zonnepanelen. Logisch, aangezien het natuurlijk ook allerlei voordelen heeft om een paar zonnepanelen op je dak te laten plaatsen. Op de eerste plaats natuurlijk het financiële voordeel, maar daarnaast is het natuurlijk ook een stuk beter voor het milieu. Omdat er nogal wat verhalen te ronde gaan over zonnepanelen, hebben we hieronder een aantal veel genoemde feiten en fabels voor je op een rijtje gezet. Op deze manier willen we je inzicht geven in wat wel of niet waar is.

Nederland heeft te weinig zonuren

Veel mensen hebben vaak het idee dat in Nederland te weinig de zon schijnt en daarom de zonnepanelen prijs niet opweegt tegen het rendement wat je ervoor terug krijgt. Toch is dit absoluut niet waar! Zonnepanelen wekken namelijk niet op doordat de zon schijnt, maar door het licht. Dus of het nu bewolkt is of de zon schijnt, dat maakt voor het uiteindelijk rendement niets uit. Het is zelfs zo, dat wanneer het extreem warm is, dit juist nadelig werkt voor het rendement.

De BTW op zonnepanelen kun je terugvorderen

Op zonnepanelen wordt natuurlijk 21 procent BTW gerekend. Dit bedrag dus je middels de KOR terugvragen. Wel dien je hiervoor een BTW nummer aan te vragen en je in te schrijven bij de KvK. Dit kost misschien wel even wat moeite, maar kan je tot wel enkele honderden euro’s schelen. Zeker de moeite waard dus

Je woning wordt meer waard

Een andere veelgehoorde kreet als het gaat om zonnepanelen, is dat het de waarde van je woning verhoogd. Dat klopt! Zonnepanelen zorgen namelijk vaak voor een beter energielabel, wat betekent dat je huis een stuk duurzamer is. Des te hoger dit label is, des te hoger het prijskaartje wat er aan je huis gehangen kan worden.

Je zonnepanelen hebben onderhoud nodig

De meeste mensen denken dat zonnepanelen het nodige onderhoud nodig hebben. Toch is dit absoluut niet het geval. De zonnepanelen van tegenwoordig zijn namelijk praktisch allemaal voorzien van een speciale vuilafstotende laag, waardoor je ze praktisch niet hoeft schoon te maken. Wanneer het regent, spoelt de regen zelf het vuil van de panelen af.

Je hebt recht op subsidie

Het klopt inderdaad, dat wanneer je kiest voor zonnepanelen, je recht hebt op een subsidie vanuit de overheid. Echter geldt dit alleen wanneer je dit in combinatie doet met een andere verduurzaming van je huis. Dit kan bijvoorbeeld zijn; het isoleren van je dak of het plaatsen van dubbel glas.

Dit vind je misschien ook leuk...