Bouw

Alle informatie over waarom u uw dak moet isoleren

Door een slecht geïsoleerd dak gaat veel warmte verloren. Uw gasverbruik is hierdoor onnodig hoog. Door het dak goed te isoleren kan dan ook een aanzienlijke besparing worden gerealiseerd op uw stookkosten. Daarnaast neemt het comfort in de woning toe en vindt er minder CO2 uitstoot plaats.

Dakisolatie kan tegen relatief geringe kosten worden aangebracht. In vergelijking met het geld op de bank zetten, kan een aanzienlijk hoger rendement worden behaald. Ook bij een eventuele verkoop van de woning zal een geïsoleerd dak als meerwaarde worden gezien.

Het isoleren van uw dak kan op verschillende manieren, ook in de afwerking is veel variatie mogelijk. Als eerste dient onderscheid te worden gemaakt tussen een schuin dak en een plat dak.

Schuin dak

Een schuin dak kan aan de binnenzijde of buitenzijde geïsoleerd worden. Aan de binnenzijde isoleren kan mogelijk ook door u als bewoner zelf gebeuren. Hierbij is het belangrijk om aan de warme zijde van de isolatie een zogenoemde dampremmende laag aan te brengen.

Deze moet zorgvuldig worden aangebracht, zodat er geen vocht vanuit de woning naar buiten kan treden. Een andere mogelijkheid is om de zoldervloer, of het plafond van de verdieping onder de zolder, te isoleren. Deze optie kost minder materiaal maar is alleen zinvol wanneer u uw zolder niet verwarmd en/of niet bewoonbaar is.

Ook kunt u er voor kiezen om de dakisolatie te combineren met het vervangen van de dakpannen of andere afwerking. Hierbij worden prefab isolatieplaten toegepast, die de houten balken overspannen. Deze ingreep kunt u niet zelf realiseren en is een stuk ingrijpender. Het is echter wel de meest effectieve maar ook kostbare manier om uw dak te isoleren.

Isoleren bestaand plat dak

Het isoleren van een plat dak is een klus die bij voorkeur dient te worden uitgevoerd door een professional. Het dak zal bij voorkeur vanaf de buitenkant geïsoleerd moeten worden. Isolatie aan de binnenkant leidt namelijk bij een niet goede uitvoering tot vochtproblemen.

Een goede mogelijkheid is om bovenop het platte dak isolatiemateriaal aan te laten brengen, afgewerkt met een nieuwe waterdichte dakbedekking. Een andere, aanzienlijk minder wenselijke oplossing, is het realiseren van een omgekeerd dak. Hierbij worden er waterdichte isolatieplaten bovenop het dak gelegd en afgedekt met een laag grind of tegels. Het dak moet hiervoor in goede staat verkeren en de isolatie is aanzienlijk minder goed.

Dit vind je misschien ook leuk...