gevelisolatie
Bouw

Alle voordelen van gevelisolatie op een rijtje

Uw gevel na-isoleren kan tegen een relatief lage prijs. De te realiseren besparing is groot. Gevelisolatie heeft als bijkomend voordeel dat het comfortgevoel in de woning toeneemt. Het koude gevoel en beleving van tocht neemt sterk af. Een rente die vergelijkbaar is met 10% op uw spaarrekening is een ander pluspunt, investeren in gevelisolatie kan dus financieel zeer interessant zijn. Door de gevel na te laten isoleren kan voor een gemiddelde eengezinswoning al ruim 800m3 gas per jaar bespaard worden.

Bij gevelisolatie wordt de lege ruimte tussen de binnenmuur en buitenmuur gevuld met een isolatiemateriaal. Om deze ruimte op te vullen worden er allereerst gaten in de voeg geboord. Vervolgens wordt gecontroleerd of de spouw goed droog en schoon is. Als de spouw geschikt is, wordt er isolatiemateriaal in de spouw gespoten waarna de gaten in de voeg weer worden afgedicht.

Er bestaat een reeks van mogelijkheden om uw spouwmuur te isoleren. Grote verschillen in het resultaat tussen de diverse materialen is er niet. Veel voorkomende materialen zijn isolatieparels (EPS) of inblaaswol. EPS korrels laat waterdamp volledig door en is bestand tegen water waardoor het niet rot. EPS is ook een geschikte oplossing voor een smalle spouw.

Bij inblaaswol worden vlokken glaswol of steenwol in de spouwmuur ingeblazen. Deze optie is geschikt voor de iets bredere spouw. De vlokken zijn waterafstotend en hebben een goede isolatiewaarde, zowel op het gebied van warmte als van geluid. Ook is glaswol en steenwol dampopen, milieuvriendelijk en is het niet brandbaar.

Garantie

Veel isolatie bedrijven verlenen 10 jaar garantie en zijn aangesloten bij de VENIN. Een goed isolatiebedrijf geeft de garantie dat er geen vochtproblemen zullen optreden, de deugdelijkheid van het aanbrengen en de isolatiewaarde van het gebruikte materiaal. Let hierop bij de keuze voor een isolatiebedrijf. Volg daarnaast het advies van de leverancier en kies niet te snel zelf voor een specifiek materiaal.

Naast spouwmuurisolatie bestaat de mogelijkheid om de gevel te voorzien van binnengevelisolatie of buitengevelisolatie. Deze systemen zijn prima toepasbaar, doch in uitvoering aanzienlijk complexer en kostbaarder. Het onderzoeken van de technische mogelijkheden voor uw woning voor buitengevelisolatie of binnengevelisolatie vraagt een diepgaand onderzoek, en maakt geen onderdeel uit van het aangeboden onderzoek.

Ventilatie

Houdt er rekening mee dat na-isolatie ook als gevolg heeft dat er meer geventileerd moet worden in huis. Indien goed uitgevoerd, worden naden en kieren immers gedicht waardoor er meer ‘’vieze’’ lucht blijft hangen in huis. Goede ventilatie is altijd belangrijk voor een gezond binnenklimaat, houdt dus altijd een ventilatierooster of een raampje open.

Dit vind je misschien ook leuk...