vloer isoleren
Duurzaam wonen, Vloeren

Het isoleren van je vloer is een interessante investering

Het isoleren van uw kruipruimte leidt niet alleen tot een flinke energiebesparing, ook het comfort in huis neemt aanzienlijk toe. Vocht vanuit de kruipruimte wordt geweerd, waardoor het klimaat in huis verbetert. Het gasverbruik kan behoorlijk gereduceerd worden door de kruipruimte te isoleren.

De maatregel is niet alleen goed voor uw beurs maar ook voor het milieu. Voor een gemiddelde woning levert het een besparing op van meer dan 300m3 gas per jaar. Een rente van 6% op uw spaarrekening is vergelijkbaar met het rendement dat vloerisolatie gemiddeld oplevert. Het isoleren van uw kruipruimte kan dus een interessante investering zijn!

Keuze isolatiemateriaal

Het isoleren van de vloer kan op meerdere wijze plaatsvinden. Hierbij kan gedacht worden aan de toepassing van isolatiekussens, glas- of steenwol, isolatie parels of schelpen. De materialen hebben verschillende eigenschappen en kwaliteiten. Zo hebben isolatiekussens bijvoorbeeld een goede thermische werking. Hetzelfde geldt voor isolatieplaten van glas- of steenwol. Isolatiekussens of platen wordt tegen de onderkant van de vloer aangebracht.

Op de bodem van de kruipruimte wordt een dampremmende folie aangebracht, bijvoorbeeld PE folie. Deze folie voorkomt dat het isolatiemateriaal vochtig wordt. Op deze manier is het isoleren van de kruipruimte zeer effectief. Isolatie parels of schelpen presteren thermisch iets minder goed maar werken zeer goed tegen vocht. De kruipruimte is hierdoor wel moeilijker toegankelijk in de toekomskt. Isolatie parels of schelpen worden op de bodem van de kruipruimte aangebracht, deze zorgen er direct voor dat geen vocht meer optrekt naar de woning.

Ventilatie

Een goede ventilatie is van wezenlijk belang in de kruipruimte. Wanneer er niet genoeg geventileerd wordt zullen er vochtproblemen ontstaan. Het isolatiemateriaal mag de ventilatiepunten dus niet blokkeren. Indien goed uitgevoerd zal het klimaat in huis aanzienlijk verbeteren doordat er geen vocht meer omhoog trekt vanuit de kruipruimte en de warmte binnen blijft.

Dit vind je misschien ook leuk...