Duurzaam wonen

Alles over mangohouten meubelen, wat is het e  hoe duurzaam?

Mangohout, je ziet het overal. Het is een enorm populaire houtsoort, die ook wordt gebruikt voor meubels. Maar wat voor hout is mangohout eigenlijk en waar komt die populariteit vandaan? Wij leggen je het uit in deze blog.

Wat is mangohout?

Mangohout komt, zoals je waarschijnlijk al had gegokt, van mangobomen. Het is een sterke boom, die vooral groeit in Azië en Australië. Een mangoboom wordt ongeveer 25 tot 30 meter hoog en de hardheid is te vergelijken met die van teak of eikenhout. Je herkent de houtsoort door de warme kleur en het patroon dat ontstaat door subtiele kleurverschillen. Hierdoor krijgt mangohout een exotische uitstraling en zijn alle mangohouten meubelen uniek.    

Is mangohout duurzaam?

Mangohout is een duurzame houtsoort omdat deze afkomstig is van oude mangobomen die geen vruchten meer dragen. Het duurt gemiddeld 15 jaar voordat de boom is volgroeid. Pas daarna wordt hij gekapt. Nadat deze bomen zijn gekapt, worden er nieuwe mangobomen geplant. Omdat elk onderdeel van de boom wordt gebruikt en het hout een bijvangst is, wordt deze boomsoort gekenmerkt als duurzame boom. 

Onderhoud van mangohouten meubelen

Meubels van mangohout hebben niet veel onderhoud nodig. Je kunt ze behandelen met een blanke lak of nano coating, zodat er geen vocht intrekt. Maar bij binnen gebruik is dit niet altijd nodig. Het verwijderen van vlekken doe je eenvoudig met een vochtige doek. Goed om te weten, is dat de oorspronkelijke warme kleur van mangohout na verloop van tijd vervaagd. Wil je deze kleur graag weer herstellen, dan kan dat met een beetje bijenwijs.        

Waarom is mangohout zo populair?

Dat mangohout in Nederland zo enorm populair is, heeft te maken met een aantal zaken. Een van de belangrijkste redenen is dat een mangohouten meubel duurzaam is en daarnaast makkelijk in onderhoud. Andere factoren die meespelen zijn het unieke karakter van het hout, veroorzaakt door de nerven en de kenmerkende warme kleur. Niet een meubel van mangohout is hetzelfde en dit maakt de houtsoort erg bijzonder. 

Industriële mangohouten meubelen

Een ander voordeel van mangohout is dat het erg goed combineert met stalen elementen. Dit resulteert in prachtige industriële tafels van mangohout of industriële kasten. Het is dus een houtsoort die past bij veel verschillende interieurstijlen. Zowel bij een moderne, een landelijke als een strakke industriële woonstijl. De populariteit van mangohout is dus te danken aan het duurzame en unieke karakter, maar ook aan het feit dat goed combineert met onze huidige eisen en wensen voor een modern interieur.   

Dit vind je misschien ook leuk...