Bouw

Ga je slopen? Dit komt erbij kijken

Wil je een muurtje doorbreken zodat jouw woonkamer en keuken aan elkaar verbonden zijn? Of heb je een klushuis gekocht waar veel aan moet gebeuren? Als je gaat slopen, moet je met een paar dingen rekening houden. Welke? Lees het hieronder!

1.      Beschermende kleding is een must

Heb jij al beschermende kleding in huis gehaald? Beschermende kleding is een must. Tijdens het slopen kan er van alles naar beneden komen en op de grond liggen, denk aan roestige spijkers in een plank. Deze wil je niet in je voet hebben. Investeer daarom in veiligheidsschoenen (met stalen neuzen), een stofkapje voor al het rondvliegend stof, een veiligheidsbril, werkhandschoenen en een overall. Zit er asbest in hetgeen je gaat slopen? Dan komt er even iets meer bij kijken. Laat je adviseren in de lokale bouwmarkt aan welke kledingvoorschriften je moet voldoen. Natuurlijk kun je slopen van asbest ook aan een professional overlaten.

2.      Huur je en professional in?

Slopen kan iedereen, denk je. Maar zoals bij het vorige punt al aan het licht kwam, kun je het saneren van asbest beter aan een professioneel sloopbedrijf overlaten. Zij zijn gespecialiseerd in het weghalen van asbest en nemen jou al het werk uit handen. Waar je ook een professional voor nodig hebt is het weghalen van een draagmuur. Zoals het woord al zegt draagt zo’n muur de verdiepingsvloer, dus die kun je niet zomaar weghalen. Daarvoor moet er een nieuwe verstevigende constructie gemaakt worden. Een professioneel sloopbedrijf kan jou hierbij helpen.

3.      Al nagedacht over de kosten?

Heb je al nagedacht over de sloopkosten? Huur je een sloopbedrijf in, dan kost het slopen van een complete woning, inclusief fundering ongeveer €50 per vierkante meter. Voor het lichtere sloopwerk ben je tussen de €10 en €30 per vierkante meter kwijt. Dit is inclusief het afvoeren van het puin. Ga je zelf aan de slag, houd hier dan ook rekening mee. Huur een afvalcontainer of breng je afval naar het stort. Vraag bij jouw gemeente op wat de kosten daarvan zijn. Deze verschillen namelijk per gemeente.

Dit vind je misschien ook leuk...