Duurzaam wonen

Jouw huis isoleren: aan deze plekken kan je denken

Heb je er weleens over nagedacht wat je allemaal kan isoleren in jouw huis? Sommige huizen, zoals nieuwbouwwoningen, zijn al voorzien van isolatiemateriaal. Echter zijn veel oudere woningen niet voldoende verzekerd. Het resultaat: in de wintermaanden moet je veel stoken om aangename temperaturen te creëren. Een hogere energierekening staat jou al snel te wachten. Voordat je alle isolatiematerialen bij een professional als  Budgetisolatieshop aanschaft, moet je wel weten wat je allemaal kan isoleren. Onderstaande informatie zorgt ervoor dat je gerichter kan kijken naar de mogelijkheden voor jouw woning.

Warmte niet laten ontsnappen via het dak

Een eerste mogelijkheid waar je aan kan denken bij het isoleren van het huis, is het dak. Warmte stijgt op, waardoor je via het dak veel warmte verliest in de wintermaanden. Iedere keer dat je stookt, zal de warmte dus weer via het dak naar buiten gaan. Jouw energierekening wordt hierdoor alsmaar hoger. Je wilt immers toch comfortabel wonen. Door jouw dak te isoleren, voorkom je de torenhoge rekeningen en ervaar je meer comfort in de woning. Er zijn voldoende materialen te verkrijgen om het dak goed geïsoleerd te krijgen en te genieten van het wooncomfort.

Ramen en deuren extra beschermen

Een andere plek waar je goede isolatie moet plaatsen is bij de ramen en deuren. Iedere dag gebruik je de ramen en deuren om de woning goed te ventileren. Maar als alles dicht zit, merk je ook dat er veel warmte uit ontsnapt. Vooral tocht komt veel via deze plekken naar binnen. Je kan daarom dubbel glas plaatsen. Het is een flinke investering, maar het houdt wel voldoende warmte binnen. Tegelijkertijd heb je minder geluidsoverlast, omdat de geluiden buiten blijven. Nog meer isolatie aanbrengen? Kies dan voor goede gordijnen of luiken om voor de deuren en ramen te hangen.

Vloeren isoleren voor warme voeten

Je kan ook kiezen voor goede vloerisolatie. Zodra je uit bed stapt, kan de kou al naar je toe komen. Je voelt het direct als de vloeren niet goed geïsoleerd zijn. Daarbij is het niet alleen veel aangenamer voor jouw voeten als je bijvoorbeeld EPS isolatie hebt aangebracht, ook is het veel beter voor jouw energierekening. Hoewel tapijten en vloerkleden al een groot verschil opleveren, zorgen de isolatiematerialen voor nog meer voordelen. De kou komt niet meer door de vloer naar boven. Je geniet alleen nog van de warmte die je gestookt hebt.

Muren op verschillende manieren kunnen isoleren

Een laatste plek waar je eventueel aan zou kunnen denken, is de buitenmuur. De muren zijn de bouwsteen van de woning, maar ook een kwetsbare plek voor kou en vocht. Je kan de muren op een groot aantal manieren isoleren. Denk aan spouwmuurisolatie, dat tussen de binnen- en de buitenmuur wordt gespoten. Als je geen spouw hebt, zijn er ook andere isolatiematerialen die je kan gebruiken voor hetzelfde resultaat. De kou blijft buiten en de gestookte warmte voel je direct. Ondanks dat het een investering is, behaal je er veel voordelen aan. 

Dit vind je misschien ook leuk...