Duurzaam wonen

Let hierop bij het verduurzamen van jouw huis 

Verduurzamen betekent van oudsher dat je geen afbreuk doet aan toekomstige generaties om in hun behoeftes te voorzien. Geen verspilling van grondstoffen of te veel onnodig afval produceren. Het lijkt misschien onmogelijk om hier ook maar een significante invloed op te hebben als persoon. Toch kan je in hoe je leeft en hoe jij je gedraagt verandering aanbrengen voor de wereld. Dit begint bij hoe je leeft en hoe je huis in elkaar zit.  

Goede isolatie is prioriteit 

Isoleren is vaak waar mensen het eerst aan moeten denken als je jezelf afvraagt hoe je jouw huis kan verduurzamen. Dit is dan ook zeker waar, want goede isolatie op de juiste plekken zorgt voor een betere temperatuur binnenshuis, minder energieverbruik en bovendien een aanzienlijke daling in energiekosten. Goede isolatie is meer dan alleeeen spouwmuur, maar houdt ook in dat kiertjes en gaatjes van deuren beter worden afgesloten en bijvoorbeeld garagedeuren beter worden geïsoleerd door een garagedeur eventueel nieuw aan te schaffen in een model dat beter bestand is tegen wind en andere weersinvloeden. 

Klassieke zonnepalen  

Zonnepanelen kom je tegenwoordig steeds meer tegen, omdat veel mensen niet alleen maar de voordelen van zonnepanelen inzien, maar hier ook beginnen werk van maken. Zo zien mensen sneller in dat je zeker wel een verschil kan maken in het verduurzaming proces. Kijk voor het kiezen van de grootte en het soort zonnepaneel, hoeveel stroom je gemiddeld gebruikt en gebruik dat gemiddelde als een leidraad voor het kiezen van je zonnepanelen. 

Kleine aanpassingen leiden tot grote veranderingen 

Om deel uit te maken van het verduurzaming proces, hoef je geen grote verandering aan te brengen in je huis. Door bijvoorbeeld HR++ glas aan te schaffen of vloerisolatie aan te brengen kan je door middel van kleine aanpassingen in je huis jouw invloed hebben. Ook kan een zonneboiler een extra iets zijn om jouw energiekosten te laten dalen. Het lijkt misschien een grote investering, maar niets is minder waar. Je weet wat ze zeggen; één stap terug en twee stappen vooruit. 

 

Dit vind je misschien ook leuk...