Bouw

Zelf je huis bouwen, hoe pak je dat aan?

Het roer om? Plannen om te verhuizen? Grond gekocht? Alles is klaar om jouw eigen droomwoning te bouwen, maar hoe pak je dit nu eigenlijk aan? 

Bij het bouwen van een woning komt veel kijken. Na het aankopen van bouwgrond, begint het eigenlijk pas allemaal. Een eigen huis bouwen is natuurlijk erg leuk. Je kunt het immers helemaal naar eigen inzicht bouwen en inrichten. Dat is dan ook de reden dat steeds meer mensen kiezen voor een nieuwbouwwoning. Dat het bouwen van een eigen woning bloed, zweet en tranen kost, wordt vaak even vergeten. Maar als de woning er eenmaal staat is het natuurlijk wel op en top genieten!

“Wat gaat me dat kosten?”

Vaak de eerste vraag die bij je opkomt, wanneer je een eigen huis gaat bouwen is “Wat gaat me dat kosten?”. Niet zo gek natuurlijk, want je wilt immers weten waar je aan toe bent. Toch is deze vraag niet zo eenvoudig te beantwoorden. Het hangt namelijk van veel factoren af. Ga je de hele woning zelf bouwen, ga je gedeeltelijk zelf aan de slag en speel je zelf voor aannemer of neem je een aannemer aan die het voor jou coördineert? En natuurlijk is het ook mogelijk om de hele bouw uit handen te geven en een bouwbedrijf voor de bouw in te schakelen. Zij kunnen de woning van A tot Z voor je bouwen, zodat jij volledig wordt ontzorgd. Voordat je aan de slag gaat, kun je daarom het beste eerst een budget opstellen.

Stappenplan

Nu je budget duidelijk is, kun je daadwerkelijk aan de slag. De eerste stap is de bouwgrond. Waar wil je bouwen? De gemeente kan je vaak voorzien van een compleet overzicht van beschikbare bouwkavels, maar je kunt ook een oude woning opkopen en op deze plaats een nieuwe woning neerzetten. De volgende stap, is het uitwerken van je plan. Maak bijvoorbeeld een moodboard en ga schetsen en tekenen. Natuurlijk zou je ook een architect in kunnen schakelen. Vraag daarnaast alvast de benodigde vergunningen aan. Het kan namelijk wel even duren voordat dit allemaal rond is. Zorg vervolgens dat de financiering rond is en ga aan de slag.

De voordelen van een nieuwbouwwoning

Een huis bouwen kost tijd en is veel werk. Dat werk kan natuurlijk de nodige stress opleveren, maar het is het allemaal waard. Door er even je tanden in te zetten, krijg je namelijk wel het huis van jouw dromen. Het is een compleet nieuwe woning, waar nog niemand anders in gewoond heeft. Je kunt het dan ook helemaal naar eigen idee en inzicht indelen. Een nieuw huis betekent ook dat je de eerste tijd weinig tot geen onderhoud hebt aan de woning. Daarnaast zijn nieuwe woningen een stuk energiezuiniger en bespaar je daarmee op je maandelijkse lasten. Maar het allerbelangrijkste is toch wel dat jouw woning het ‘pareltje van de straat’ wordt!

Dit vind je misschien ook leuk...