Wanneer je onder de douche staat denk je wellicht niet meteen aan alle gevaren die op de loer liggen tijdens het douchen. Toch is douchen niet altijd zo veilig als het lijkt. De tegels van de badkamervloer of de douchebak zijn namelijk vaak behoorlijk glad. En wat dacht je van kleine kinderen die aan de thermostaatknop van de badkamerkraan zitten. Voor je het weet komt er kokend heet water uit de kraan waardoor er zomaar brandwonden kunnen ontstaan. Of wat dacht je van oudere mensen die niet lang zelfstandig kunnen staan tijdens het douchen. Veiligheid is in iedere badkamer belangrijk. Of het nu gaat om je eigen badkamer, de badkamer van je ouders of om de badkamer in een vakantiehuisje.
Verschillende producten
Er zijn verschillende producten op de markt verkrijgbaar die zorgen voor meer veiligheid in de douche. Denk hierbij aan steunbeugels, een douchestoel, een antislipmat, een kraan met thermostaat beveiliging, et cetera. In sommige gevallen kun je een vergoeding vanuit de zorgverzekeraar krijgen voor het aanschaffen bepaalde producten. Denk hierbij aan ouderen die lichamelijk ongemakken ervaren, of jongeren met een handicap. Ook al heb jij geen recht op een vergoeding, het is altijd belangrijk om zorg te dragen voor de veiligheid in de badkamer. Een ongeluk zit in een klein hoekje, en voor je het weet lig je met je hoofd op de harde tegelvloer. Bij de productie van veel badkamertegels wordt tegenwoordig al gebruik gemaakt van antislip. Echter is dit nog niet het geval bij de ouderwetse geglazuurde badkamer tegels die je nog wel eens in oude woningen tegenkomt.
Een antislipmat in de douche
Veel badkamertegels en douchebakken worden tegenwoordig voorzien van een antisliplaag. Echter hoeft dit niet altijd zo te zijn. Wanneer dit in jouw douche niet het geval is, is het aan te raden om een antislipmat neer te leggen. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende designs. Met of zonder print, in een leuke kleur of transparant. Voor iedereen wat wils. Daarnaast zijn er ook antislip stickers verkrijgbaar. Hiermee kun je een speels effect in je doucheruimte creëren en daarnaast hebben ze ook een goede functie. Je kunt beter voorkomen dan genezen, waardoor het slim is om valpartijen in je badkamer zoveel mogelijk tegen te gaan. Niet alleen voor jezelf maar ook voor je andere gezinsleden.
Een douchestoel of douchekruk
Kun jij niet zo lang staan? Of vind je het gewoonweg fijn om zittend te douchen? Overweeg dan om een stoel of kruk voor in de douche aan te schaffen. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende soorten. Zo heb je krukjes die je na het douchen op kunt klappen tegen de muur, maar je hebt ook vaste krukken en stoelen die je neer kunt zetten of weg kunt halen. Zeker wanneer je tijdelijk zo’n krukje of stoel nodig hebt na een operatie is het slim om een losse kruk of stoel te kopen. Wanneer je dan weer hersteld bent, kun je het krukje of de stoel verkopen of teruggeven aan de zorgwinkel. Het is namelijk bij veel zorgwinkels mogelijk om een douchestoel of douchekruk te huren. Zorg altijd voor voldoende veiligheid in de douche. Hiermee kun je een hoop ongemakken voorkomen.